Lugn&Ro Robotics – Vänliga robotar i äldreomsorgen

BraineHealth Nyheter

Lugn&Ro Robotics – Utvecklar tjänster i äldrevården med vänliga robotar.

Lugn&Ro Robotics är ett programområde hos Lugn&Ro Akademin som utreder och utvecklar möjligheter att införa humanoider (s.k människoliknande) robotar inom vård och omsorg.
Robotar i vården är både kontroversiellt, växande och utmanande och antas av många som med annan teknikutveckling att bli en normal vardag i framtiden och där den kan användas måste införas varsamt och med trygghet för den enskilde.

Vi människor älskar robotar och kanske mer än vad vi tror. Kaffebryggaren och TV-apparaten, kanske svenskens bästa vänner, är egentligen typiska robotar eller automater. När vi har möjlighet så automatiserar vi så gott vi kan i vår vardag. I dag börjar vi prata med våra maskiner i omgivningen i s.k Smarta Hem.
Finns det tjänster som kan vara intressanta för brukarna i äldreomsorgen?
Kan vi göra den sociala interaktionen mer mänsklig?
Kan vi till och med öka den personliga integriteten hos brukarna genom att använda humanioder?
Kan de larma om vi ramlar i hemmet?
Kan de guida oss inom olika områden och bli våra hjälpredor?

Sådan frågeställningar arbetar Lugn&Ro Robotics med i sin Akademi belägen på Campus Roslagen.
Digitalisering och automatisering av vissa tjänster inom vård och omsorg är en möjlighet men utmanande när de kommer till interaktion och personlig integritet för brukarna.

Ulf Linderholm, VD på Campus Roslagen, försöker hålla fast den lilla busiga roboten Nao. Den lilla humanoiden Nao kan dansa, konversera och till och med känna igen personen den pratar med.
Det nyligen startade Lugn&Ro Akademin utvecklar ett särskilt programområde Lugn&Ro Robotics för att undersöka möjligheter att använda s.k humanoider inom vård och omsorg.
Ulf Linderholm sitter i styrgruppen för Lugn&Ro Akademin.

Lugn&Ro Sverige AB
Lugn&Ro Sverige AB bedriver primärvård och äldreomsorg sedan 2012.
Lugn&Ro är grundat i Norrtälje av familjen Svensson-Rissanen och drivs tillsammans med delägaren och läkaren Alf Holmgren.
Företaget har ca 70 medarbetare och är verksamma i Stockholm Norrort och Norrtälje.

Lugn&Ro Sverige AB har nyligen startat akademien Lugn&Ro Akademin, belägen på Campus Roslagen, med syfte att utveckla tjänster inom vård och omsorg.

www.lugn-och-ro-doktorn.se

www.lugn-och-ro.se

www.lugn-och-ro-akademin.se

Print Friendly, PDF & Email